Lån med betalningsanmärkning

Med en betalningsanmärkning är det omöjligt att få lån hos vissa långivare. Däremot finns det en mängd långivare i Sverige som kan bevilja lån trots en eller flera betalningsanmärkning.

Vi har sammanställt Sveriges populäraste låneförmedlare som hjälper dig att få ett lån trots betalningsanmärkningar. Låneförmedlingstjänsten är helt kostnadsfri och en ansökan är inte bindande. Låneförmedlarna förmedlar privatlån mellan 5 000 – 600 000 kr med en återbetalningstid från 1 år.

Enklare

 • Enklare är en låneförmedlare som samarbetar med 38 långivare, varav ett flertal kan bevilja lån trots betalningsanmärkning. 
 • Förmedlar privatlån mellan 5 000 – 600 000 kr med en återbetalningstid mellan 1 – 20 år.
 • Samarbetar med både Loanstep och Nstart, två långivare som är kända för att kunna hjälpa människor med svag kreditvärdighet. 
 • Enklare har ett kundbetyg på 4,7 av 5 från 6 013 omdömen på Trustpilot (2023-05-17).
Advisa

Advisa

 • Låneförmedlaren Advisa samarbetar med 40 st banker och långivare. Hos ett flertal av dessa behöver betalningsanmärkningar inte vara ett hinder för att få låna pengar.
 • Advisa samarbetar med ett flertal långivare som erbjuder möjligheten att låna pengar trots betalningsanmärkningar, bland annat Nstart och Marginalen Bank.
 • Förmedlar privatlån mellan 5 000 – 600 000 kr med en återbetalningstid mellan 1 – 20 år.
 • Advisa har ett kundbetyg på 4,8 av 5 från 3 857 kundomdömen på Trustpilot (2023-05-17).
 • Krav: Minst 18 år. Minst 120 000 kr i deklarerad årsinkomst. Ingen skuld hos Kronofogden.

Låna pengar med betalningsanmärkningar

Hos vissa långivare är det möjligt att låna pengar trots en historik av betalningsanmärkningar, dock kan du generellt sätt räkna med en högre ränta och lånekostnad. Det är även viktigt att du uppfyller långivarens grundkrav som oftast innebär att du måste kunna uppvisa en deklarerad årsinkomst på minst 120 000 kr. Om du har en historik av betalningsanmärkningar är den en fördel att kunna uppvisa en god kreditvärdighet i övrigt, exempelvis med hjälp av en hög fast inkomst och en låg skuldsättning.

Det är även viktigt att kontrollera när du fick din senaste anmärkning. Hos de flesta långivare är det omöjligt att få ett lån beviljat om din senaste betalningsanmärkning är yngre än 6 månader.

Om du vill låna pengar till en låg ränta rekommenderas ett privatlån med individuell räntesättning. Med privatlån kan du låna mellan 5 000 – 600 000 kr med en återbetalningstid mellan 1 – 20 år. 

Hur får jag bäst ränta?

Med en historik av anmärkningar och svag kreditvärdighet kan det vara en utmaning att veta hos vilken långivare man kan få den bästa räntan, speciellt med tanke på att långivarna tillämpar individuell räntesättning. Individuell räntesättning innebär att du måste genomföra en låneansökan där långivaren prövar din kreditvärdighet innan du får reda på din personliga ränta. Under denna kreditprövning utför långivaren en kreditupplysning hos UC för att få en bättre bild av din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga.

För att undvika att du samlar på dig för många kreditupplysningar hos UC rekommenderar vi att du använder dig av en låneförmedlare som förmedlar lån till privatpersoner. Sverige större låneförmedlare samarbetar med cirka 35 – 40 banker och långivare, vilket optimerar dina chanser att få ett lån beviljat. Samtliga långivare som prövar din ansökan delar på samma kreditupplysning. Du har därmed chansen att få ett flertal låneerbjudanden med endast en kreditupplysning. Detta är bakgrunden till att du bör använda dig av en låneförmedlare istället för att ansöka direkt hos en långivare.

Samla lån med betalningsanmärkning 

Det är även möjligt att samla dina dyrare smålån och krediter genom en låneförmedlare. Allt du behöver göra är att klicka i att du vill samla dina lån under ansökningsprocessen. Att samla lån innebär att man ansöker om ett privatlån som används för att återbetala alla dyrare lån, avbetalningar och kreditkort.

Genom att samla alla lån hos en enda långivare är det oftast möjligt att sänka lånekostnaden avsevärt. Bland annat eftersom det är enklare att få en låg ränta på ett stort lån, jämfört mot ett flertal mindre lån hos olika långivare. Genom att samla dina lån hos samma långivare är även möjligt att minimera alla fast avgifter, som exempelvis aviseringsavgifter.

Lånevillkor

Om du har en betalningsanmärkning får du räkna med en högre ränta och ett lägre lånebelopp. Anledningen är att långivaren tar en större risk genom att låna ut pengar till någon som tidigare har mottagit en betalningsanmärkning. 

Räntan bestäms individuellt och bestäms av långivaren som prövar din ansökan. Om du endast har en registrerad betalningsanmärkning under de senaste åren, är det större chans att långivaren kan ha ett visst överseende. Om du däremot har ett flertal betalningsanmärkningar får du räkna med en betydligt högre ränta jämfört mot om du inte hade haft några betalningsanmärkningar.

Låna med en medlåntagare

Om du inte får ett lån beviljat trots att du ansöker genom en låneförmedlare, kan den sista utvägen vara att ansöka med en medlåntagare, en så kallade borgensman. En medsökande kan exempelvis vara en nära vän, en familjemedlem eller en sambo. Om du inte har möjlighet att betala tillbaka lånet, kommer din medsökande att bli återbetalningsskyldig.

Lån med kort återbetalningstid 

Om du vill låna pengar under en kortare period än 12 månader, behöver du vända dig till en långivare som erbjuder kontokrediter, så kallade snabblån. Med snabblån kan du låna upp till cirka 40 000 kr. 

Till skillnad från privatlån med individuell räntesättning får du räkna med en betydligt högra ränta på cirka 39 % (nominell årsränta). Du får även räkna med högre avgifter. Oftast tillkommer en uppläggningsavgifr på cirka 300 – 500 kr.

Om du har skuldsaldo hos Kronofogden

Hos de flesta långivare är det omöjligt att få låna pengar med skulder hos Kronofogden, speciellt om du även har registrerade betalningsanmärkningar. Däremot finns det några enstaka långivare som eventuellt kan hjälpa dig att förbättra din lånesituation. Dock du får oftast räkna med att du behöver pantsätta någon egendom eller att du har en medsökande.

När du inte ska låna med betalningsanmärkning

9

Om du inte kan betala tillbaka lånet

Gör en budget och gå igenom din privatekonomi noggrant innan du tar beslutet att skicka in en ansökan. Om det finns en risk att du inte klarar av att betala månadskostnaden för lånet (amortering + ränta) bör du alltid undvika att låna pengar.

9

Om du inte behöver pengarna

Tänk efter noggrant om du verkligen måste köpa det som du vill låna pengar till. Det är en betydligt bättre idé att spara ihop pengar till ett inköp.

Mer information om betalningsanmärkningar

Anledningen till en betalningsanmärkning

En obetald skuld eller räkning kan leda till att du får en betalningsanmärkning hos UC. UC hämtar uppgifter från bland annat Skatteverket, tingsrätter och Kronofogdemyndigheten. De är UC som beslutar om att du ska få en betalningsanmärkning. Om du har frågor kring din betalningsanmärkning bör du därmed vända dig direkt till UC. Kronofogden kan inte svara på frågor om din betalningsanmärkning.

Nackdelarna med en betalningsanmärkning

Med en betalningsanmärkning riskerar du att inte kunna:

 • Köpa något på avbetalning eller kredit.
 • Låna pengar till konsumtion eller bostad.
 • Teckna ett telefonabonnemang.
 • Få ett hyrestkontrakt för en bostad.

 

Så länge ligger uppgifterna kvar

 • Privatperson: En betalningsanmärkning ligger kvar i UCs register under tre år.
 • Juridisk person: En betalningsanmärkning ligger kvar UCs register under fem år.
 • Om du har skuldsanering: Betalningsanmärkningar ligger kvar i fem år fram och med dagen då skuldsaneringen inleddes. Om betalningsplanen pågår längre än fem år, försvinner betalningsanmärkningar den dag då betalningsplanen är klar.

 

Hur gör jag ett registerudrag från UC?

Privatpersoner har möjligheten att begöra ett udrag som visar samtliga uppgifter som är registrerade hos UC. Kontakta UCs kundtjänst för mer information. 

Vanliga frågor

Kan jag låna pengar med betalningsanmärkning?

Ja, det finns vissa långivare som kan bevilja ett privatlån trots en eller flera betalningsanmärkningar. För att optimera dina chanser att få ett lån beviljat är det en bra idé att ansöka genom en låneförmedlare.

Hur får jag en så låg ränta som möjligt?

För att få en så låg ränta som möjligt trots en eller flera betalningsanmärkningar bör du vända dig till en låneförmedlare. Låneförmedlaren samarbetar med upp till cirka 35 – 40 banker och långivare, vilket förbättrar dina chanser att få ett lån beviljat. Tips på omtyckta låneförmedlare med höga kundbetyg på Trustpilot är Advisa, Sambla, Enklare och Lendo.